Dijital çağın başlamasıyla birlikte ticarette de yeni devrim başlamıştır. Bu devrimle birlikte insanlar sermayesiz e ticaret gibi yepyeni kavramlarla karşılaşmıştır. Bu yenilikler ile ticaretin temellerinde sermayeler yatarken, sıfır sermaye ile ticarete atılmak isteyenlere de yeni bir yol görünmüştür. Peki sermayesiz e ticaretle uğraşmak nasıl olur? 0 sermaye ile e ticaret yapılabilir mi? Sermayesiz e-ticaret nedir? Aklınızdaki tüm soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.
Sermayesiz E-Ticarete Atılmak
E-ticarete atılmak istemesine rağmen yeterli sermayesi bulunmayanlar, sermayesiz ticaret yapabilirler. Ama öncesinde e-ticaret nedir sorusunun yanıtını öğrenmeniz ve bu kavramla markanızı nasıl bağdaştıracağınızı bilmeniz gerekir. Kabaca, mal ve/veya hizmetlerin elektronik ortamda (internet, mobil uygulama vb.) yapılan ticareti, e-ticaret olarak tanımlanabilir. Sermayesiz e ticaret nedir sorusunun yanıtını ise, herhangi bir stok ya da depo maliyeti altına girmeden, bir markanın ürünlerini kendi e-ticaret sitenizde sergileyerek satışa başlamanızdır şeklinde açıklayabiliriz. E ticarete başlamak için öncelikle markanızdaki ürün ya da hizmetleri hangi platformda satacağınıza karar vermeniz gerekir. Buna karar vermek için çeşitli sermayesiz e ticaret sitelerinden bilgi alabilirsiniz.
Satış yapmaya başlamadan önce ilk olarak markanıza ait bir internet sitesi oluşturup, ürün veya hizmetlerinizi bu e-ticaret sitesine entegre etmeniz gerekir. Sonraki süreçlerde e-ticaretinizi sermayesiz gerçekleştirmenizde yardımcı olacak dijital pazarlama, sosyal medya gibi kanalları kullanabilirsiniz. Ayrıca sitenizin ve dolayısıyla mağazanızın trafiğini yani ziyaretçi sayısını artırmak için birtakım SEO çalışmaları da yapmanız gerekebilir. Burada seçeceğiniz e-ticaret altyapısında size nasıl hizmetler sunulduğunu incelemenizi tavsiye ederiz.
Tam anlamıyla sıfır sermaye ile e-ticarete başlandığı söylenilemez. Sonuçta sermayesiz e ticarette de hosting, domain, reklam, kargolama gibi maaliyetler mevcuttur. Yine de sermayesiz e ticarette, klasik e-ticaret yaparken ihtiyaç duyacağınız kadar bir bütçeye sahip olmanız gerekmemektedir.
Sıfır Sermaye ile E-Ticaret: XML Sistemi
E ticaret sermayesiz yapılacağı zaman akla gelen seçeneklerden biri de XML sistemidir. Bu noktada ise karşımıza “dropshipping” tabiri çıkmaktadır. Dropshipping, stok veya depo olmadan ve bunlara maliyet çıkarmadan üretici firma ürünlerini direkt olarak kendi sermayesiz e ticaret sitenizde satışa sunmanızdır. Buradaki durum ise müşteri ürünü sizden alsa da üretici tarafından gönderilir. Sıfır sermaye ile e-ticaret sitesi kurarken bu alanda size destek sunabilecek çeşitli şirketler bulabilirsiniz.
Toptan kadın giyimin öncüsü Kaktüs Moda’nın sunduğu XML bayilik sistemi ile sermayesiz e ticaret faaliyetlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. XML bayilik sistemine başvurmak için izlemeniz gereken birkaç kolay adım bulunur. Gerekli formu Kaktüs Moda’da toptan xml bayilik sayfasında bulabilirsiniz. Piyasada çok sayıda XML bayilik veren firma bulunur. Fakat e ticaret faaliyetlerinizi sorunsuz yürütmek ve yüksek kâr oranlarına ulaşmak için bayii tercihinizi dikkatli yapmanız gerekir.
Bunlara ek olarak toplu miktarlarda da ürün alım satımı yaparak da e-ticaret yapabilirsiniz. Tabii ki toplu alımlar için sıfır sermaye ile e-ticaret kavramı kullanılamayabilir, sonuçta bunun için de bir bütçe gerekecektir. Ancak buradaki kilit nokta, e-ticareti sermayesiz bir şekilde yapmak için uygulayabileceğiniz adımları görmektir.
Sermayesiz E Ticarette Diğer Seçenekler
Sermayesiz e ticaret yapmanın yollarından bir diğeri, ikinci el ürünlerin satışını yapmaktır. İkinci el ürünlerin internetten satışında vergilendirme olmadığından bu tür ürünleri çeşitli platformlarda satarak kazanç elde edebilirsiniz. Kendi el işlerinizi satışını yapmak da bir diğer sermayesiz e ticaret yöntemidir. Belirleyeceğiniz hedef kitleye uygun ürünleri kendiniz üreterek, yüksek sermayelere ihtiyaç duymadan satış yapabilirsiniz.
Özetle sıfır sermaye ile e-ticarete atılmak istiyorsanız, öncelikle iş fikrinizi bir iş modeline dönüştürüp, markanızı oluşturmanız gerekir. Bunun ardından e-ticaret siteleri aracılığı ile altyapınızı kurup, markanız ve ürünleriniz ile pazar yerlerinde satışa başlayabilirsiniz.