Bayilik sistemi franchising olarak adlandırılır. Bir işi büyütmek hizmetleri ya da malları dağıtmak için kullanılan bir sistem olarak görülür. Aynı zamanda marka sahibi farklı operatör arasındaki ilişkiyi başarı ile genişletmek hedefli olarak da komisyonculuk yapmak için bu yolu izleyebilir. Bayilik sistemi yasal bir işlem olduğu için birçok kişi bu işlemi başvurabilir. Hukuki açıdan bayilik sistemine bakıldığında tanımlanmış olan bir lisans türü olarak karşımıza çıkar.
Bayilik sisteminin bayilik verme gerekliliklerini ve yasal tanımını düşünecek olursak bir işletmenin hızlı bir şekilde büyüyebilmesi aynı zamanda değerinin artırılması için bu yöntemi başvurulması durum söz konusu olabilir. Kısacası bayilik marka sahibi ile bu markayı temsil edecek işletme arasındaki ilişkiyi gösteren bir durumdur.
Bayilik Verme İşlemleri
Marka sahibi frencisine vererek yani bayii sistemi ile birlikte bu işlemi yürüterek daha fazla markasını genişletebilir ve değer kazandırabilir. Bayilik sahibi olan kişiler mevcut pazarın bir parçası olarak işlerini belirlenmiş olan lisan şartlarına uygun olarak yapmayı kabul eder. Ticaret unvanı ve çalışma yöntemlerini yani kısacası iş yapma sistemini markanın belirlemiş olduğu lisanslama işlemi ile birlikte kabul etmiş sayılır.
Bayilik veren şirket bayi Sahibine istediği her alanda destek vermek zorundadır aynı zamanda bayinin fikri mülkiyetini korumak ve mevcut markanın genelgelerine bağlı kalmasını sağlamak için gerekli görülen birçok unsuru kontrol altına alması gerektiğini bilmelidir. Buna bağlı olarak sözleşme şartlarına uygun olarak belirlenen ücreti ödeyerek franchise koşullarını kabul etmiş sayılır.
Komisyonculuk Almak Nasıl Olur?
Franchise rengin diğer bir ismi komisyonculuk olarak bilinmektedir. Bayilik veren firma mevcut markasının gündelik yönetiminde çok az bir role sahip olarak bu komisyoncuların önünü açar ya da hiç bir role sahip olmayarak bağımsız bir operatör olarak sadece kontrol sağlar. Mevcut bir ürünü satın almadan sadece aracılık yaparak alıcı ile satıcıyı buluşturma sına sağlayan kişilere verilmiş isim olarak düşünülebilir. Komisyonculuk nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevap bu şekildedir.
İşveren ve Ortak Girişimcilik Hizmetleri
Franchising veren firma alan ile birlikte ortak işverenler olarak bilinmez. Kısacası mevcut markanın büyümesi için farklı şirketlerle birleştirilmesi olarak da adlandırılabilir. Bu nedenle bayilik veren için en iyi uygun uygulamalar hakkında bazı insan kaynakları ve rehberlik hizmeti sağlanabilmektedir.
Bayi sahibi edinmiş olduğu tüm bilgileri aldıktan sonra çalışanlarına standartlaştırma bak ve uygulamalarını net olarak belirtmek çalışanlarını disipline etmek istihdam standartlarını uygulamak ve kişileri işi almak gibi sorumluluklara sahiptir. Bu sorumluluklar kapsamında aracılık yapmak isteyen kişiler istenildiği şekilde özgürleştirilebilir.
Standart Sözleşme Kuralları
Bayilik sistemi içerisinde komisyonculuk standartlarının bir parçası olarak ücret oranları çalışma saatleri üniforma şekilleri tamamıyla sistemin dışında bırakılmıştır. Bayilik esas alınarak sözleşme ilişkisi göz önünde bulundurularak belirli kurallar alınır. Farklı işletmeler ortak bir markayı paylaşmalarına rağmen her biri tek tek pratik anlamda ve yasal anlamlı farklı iş alanlarında çalışır. Bayilik veren kişi mevcut işini genişletmek ve bayi sahiplerine her anlamda desteklemek ile yükümlüdür. Bunun yanı sıra bayinin işi sözleşme şartlarına göre tüm ürün almış olan komisyoncuları yönetmek ve işletmektir. Toptan kadın giyim satışı yapan yerlerden ürün temini yapabilir ve satışa hemen başlayabilirsiniz.
Komisyonculuk Sistemi
Komisyonculuk yaparak para kazanmak isteyen birçok kişi franchise yöntemine başvurabilir. Komisyonculuk mevcut bir ürünü toplu olarak satın alarak depolama sistemini kullanması ile birlikte farklı ve bireylere farklı kanallar yoluyla satış işlemini gerçekleştiren aracı anlamına gelir. Bu aynı zamanda bir ürünü değiştirilerek satılmasına da olanak tanır bunun yanı sıra komisyonculuk işlemleri internet ortamında dropshipping olarak da adlandırılmaktadır. Kişiler komisyoncu olabilmekti bazı Şartları yerine getirmelidir bunları şu şekilde sıralayabiliriz
- Bayilik sahibi işte kalabilmek için aynı zamanda işe giriş yapabilmek için bir seferlik ya da devam eden bir ödemeyi kabul eder
- Bayilik sahibinin işi bayilik veren i ticari markasını korumak ve her türlü sorundan uzak bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesini kabul eder
- Bayilik veren kişi arıcılık yapan kişilerin çıkarlarını gözeterek yardımcı olmakla yükümlüdür.
Bir bayinin mevcut markası en değerli varlığı olarak bilinmektedir. Bu nedenle müşteriler marka hakkında düşüncelerini yazarken hangi işyerinde alışveriş yaptıklarına ve o işletme ile ilgili sorunları belirtmez tamamıyla marka uzaklığı yaşandığı için bayilik verecek olan kişinin aracılık adı altında gerçekleştirmiş olduğu tüm sözleşmeler oldukça önemlidir. Toptan kadın giyim ürünleri alabilir ve bunu dijital dünyada en iyi şekilde pazarlayabilirsiniz.
Bayilik Verirken Dikkat Edilecekler
Kimin ne iş yapılacağına çok dikkat edilmelidir. Müşteriler işin sahibinin kim olduğu ile ilgili herhangi bir fikir sahibi değildir. Kim olduğu ile da çok ilgilenmezler. Sadece mevcut markanın hizmetlerini ve ürünlerine profesyonel olarak ve sorunsuz bir şekilde elde etmek isterler komisyonculuk işlemleri tüm girişimcileri istedikleri marka altında iş yapabilmelerine olanak tanıyan bir sistemdir. Büyük bir marka ile çalışma yapılıyor ise bu sisteme standartlarına uymak zorundadır. Aynı zamanda müşteri memnuniyetini sağlamak için tüm desteklere ve araçlara sahip olunması gerekir.
Aracılık Nedir
Aracılık ne demek? Markanın kendi sahibi bayi olmasına bakılmaksızın nerede olursa olsun tüm markanın belirtmiş olduğu standartlara uygun olarak hizmet vermek zorundadır. Bayilik veren kişilerin sorumluluğu oldukça fazladır. Markayı geliştirmek Ve devamlılığını sağlayabilmek adına finansal kaynak, enerji ve çok daha fazla zaman ayrılması gerekmektedir. Büyük franchise sahipleri bu öncesinden belirlenmiş olan standartları haddinden fazla zorlayabilirler.
Öncesinden profesyonel olarak hizmet veren markanın kendi değerlerini daha da genişletmek ve daha da büyütebilmek için bayilik alan kişilerin kendi öz verileri ve çabaları ile birlikte bu işlemlere belirli koşullar altında sağlıyor olması gerekmektedir. Tüm büyük Franchise sistemlerinde bayilik veren ile bayilik sahibi olan kişinin başarısı birbiriyle olan çalışmalarına bağlı şekilde belirlenmiştir.
Aracılık ve Komisyonculuk Hizmetlerinin Sağlanması
Komisyonculuk nedir? Kişiler komisyonculuk hizmetinden yararlanabilmek için öncelikle yapacakları işi belirlemelidir. Daha sonrasında bir firma ile anlaşma yaparak bu anlaşma gereğince sözleşmede yer alan tüm maddeleri yerine getirilmesi ile birlikte bu işle başlayabilir. Aynı zamanda arıcılık yapmak isteyen kişiler ürünün depolanması ve korunması aynı zamanda satışa sunulması ile ilgili tüm reklam işlemlerine üstlenmiş sayılır.
Burada bayilik veren kişi sadece markanın korunması ve bayilik alan kişinin firma değerlerine düşürmemesi için gerekli kontrolleri yapmakla yükümlüdür. Sözleşme şartlarının yerine getirilmemesi durumunda karşılıklı olarak komisyonculuk işlemlerinin iptal edilmesi durumu söz konusu olabilir. Bu durum harcanan emeğin aynı zamanda ücretlerin boşa gitmesi anlamına gelebilmektedir.
Komisyonculuk ve Aracılık İle Kazancın Belirlenmesi İşlemleri
Belirli bir hayal ile yola çıkılan durumun olumsuz olarak sonuçlanması ve şirketin batması gibi durumlar marka değerini oldukça düşürecektir. Birlikte çalışarak daha da diyebilirler. Kısacası aracılık nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevap mevcut bir markayı büyüterek geliştirerek ve kendi standartları ile birlikte daha elverişli bir şekilde müşteriye sunarak hizmet verilmesine aracılık diyebiliriz.
Bunun yanı sıra müşteri memnuniyeti ile birlikte markana değer kazanması için faaliyetlerin sürdürülmesi neler komisyonculuk ismi verilir. Bu nedenle komisyonculuk yapmak isteyenlerin sorun yaşamaması için ilgi alanına ve uzman olduğu konu hakkında bayilik alması oldukça önemlidir.
Kaktüs Moda Aracı/Bayi Sistemi Bilgilendirme